Mens en zingeving


1. Wat is geluk voor mij?


Als eerste stelde ik me de vraag wat gelukkig zijn eigenlijk betekent? En wanneer heb ik dan juist dit gevoel? 


Wel zoals deze foto afbeeldt, geloof ik dat geluk in de kleine dingen zit. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, want iedere persoon gaat geluk anders ervaren en interpreteren. Geluk is een heel ruim begrip die vele betekenissen kan hebben. Geluk kan voor de ene persoon meer betekenen dan bij de andere. Zoals ik ervaar geluk als: een goede gezondheid hebben, veel mogen lachen, veel liefde krijgen van de mensen rondom ons, enz. Ik ben ook al blij als ik van een persoon een glimlach of een goeiedag krijg. Ik wordt hiervan opgewekt en enthousiast. Dat is de reden waarom ik al gelukkig kan zijn met een klein gebaar omdat ik die ook waardeer. Hierdoor krijg ik al een positieve kijk op het leven. Door die vele kleine dingen kan je je geluk zelf maken. De ander kan bijvoorbeeld pas gelukkig zijn als hij/zij een bepaald doel heeft kunnen bereiken of iets heeft kunnen nastreven.
Ik kan van mezelf zeggen dat ik gelukkig ben. Daarmee bedoel ik vooral dat ik de noodzakelijke dingen bezit in mijn leven. Ik heb een onderdak die ik deel met mijn zus en ouders, geld om eten te kopen, elektriciteit en gas om mij te verwarmen, enz. Ik bedoel hier mee dat wij van geluk mogen spreken dat we die luxe hebben. Denk maar eens aan al die mensen die in armoede leven en moeilijk rondkomen. Als ik mij vergelijk met deze mensen kan ik besluiten dat ik meer of genoeg heb en daarmee al gelukkig moet zijn. We moeten niet altijd willen of wensen, wees gelukkig met het heen dat je hebt.


Gelukkig zijn blijft een ruim begrip. Ik ben ook gelukkig dat er bij mijn studie zoveel mensen achter me staan om mij te steunen en me lieve dingen toefluisteren. Ik heb geen grote familie waar ik op kan rekenen of bij terecht kan, maar ik heb mijn ouders en vrienden waar ik heel veel liefde van krijg. Precies dan voel ik mij gelukkig dat je weet dat er andere mensen voor je zijn op ieder moment van de dag.


2. Test je geluk: doe mee!

  1. Op de volgende site kan je bepalen waaruit je geluk gehaald wordt: http://www.123test.nl/geluk/  Ik kan besluiten dat mijn geluk vooral uit een deel van mijn persoonlijkheid, mijn sociale netwerk, mijn dagelijkse bezigheden, spiritualiteit en mijn zelfbeeld bestaat.
  2. Op deze site kan je ook je geluk testen: http://www.plukjegeluk.be/. Ik testte mezelf of ik eigenlijk mezelf wel als gelukkig zie. Er zijn maar 4 vragen, maar je moet jezelf beoordelen. Ik had als resultaat dat ik een gelukkiger ben dan de gemiddelde Vlaming. Dus ik zit volgens mij goed. Ik ben gelukkig en kom zeker niets te kort.
  3. Als laatste site om je geluk te testen, heb ik deze nog gevonden: http://www.gitp.nl/individuen/testlab/wat-wil-ik/gelukstest.aspx. Na de test kan je je geluksscore terugvinden. Je kan het natuurlijk niet nauwkeurig meten, maar het is een schets. Ik ben regelmatig gelukkig, maar ik heb ups en downs. Ik kan me hierin zeker vinden. Ik probeer eraan te werken. 

Hoe gelukkig ben jij?
In de tabel hieronder is jouw gelukscore weergegeven. Het is natuurlijk heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om je geluk nauwkeurig te meten, maar toch! Deze uitslag geeft je een indicatie hoe het er nu voor staat. Je kunt deze test af en toe bij jezelf afnemen en je score met die van de vorige keer vergelijken. Hoe staat het op dit moment met je geluksgevoel? Is er vooruitgang?
gelukscore 12345678910
6






3.  Muzische levensbeschouwing

Als inleiding van de les over mens en zingeving beluisterden we het liedje van:
In beide liedjes wordt er gezongen over het leven. Ze stellen beiden een heleboel levensvragen waar we geen antwoord op weten. Hier zijn enkele voorbeelden van levensvragen uit de liedjes:
  • Is er iemand daarboven die me kan verstaan?
  • Fluistert iemand mijn koosnaam op een ver hemellichaam?
  • Misschien is het wit/onbereikbaar en ver?
  • Misschien is het samen of alleen?
Wat is nu juist zingeving en levensbeschouwing?
Wat geeft er nu precies zin aan mijn leven en wat is de reden dat ik dit leven mag leven?
Iedereen begrijpt "zin" als iets anders. Voor de ene persoon kan dat zijn/ haar studies zijn, liefde, een warm thuisgevoel, enz. Een verlies van de "zin" in het leven kan bijvoorbeeld een sterfte zijn, ontslag, ziekte, ongeval, enz. zijn.  Maar wat geeft mij nu "zin" in het leven?
Ik denk dan vooral  aan mijn vriendje die ik heb waar ik kan op steunen, maar ook mijn gezin die iedere dag voor me klaarstaat, mijn studies omdat ik later werk wil vinden waar ik plezier in heb, mensen kunnen helpen, enz. Het is ook altijd leuk als je een kans krijgt om aan iets te beginnen die je "zin" kan doen geven om er iets moois van te maken. Het geeft je een goed gevoel als je je ergens kan voor in zetten of kan aan me helpen. Zo denk ik ook aan verenigingen en groepswerken waar je eigen inbreng in mag doen en je eigen mening mag geven. Dit geeft mij ook "zin" in het leven als ik gehoord en gerespecteerd wordt.

Hoe komt het dan dat deze zaken "zin" aan mijn leven geven? Ik denk dat dit vooral komt doordat ik veel liefde krijg door de mensen rondom mij, ze zien mij graag en geven veel om mij. Je voelt je op deze manier ook goed in je vel omdat anderen je leuk vinden. Je zelfvertrouwen groeit en je staat met een positieve kijk in het leven. Als je je goed voelt in je lichaam ga je automatisch beter presteren en meer durven ondernemen, terwijl een persoon die geen zelfzekerheid heeft zich minder goed gaat voelen. Je kan dus concluderen dat een gelukkig persoon het leven meer ziet zitten en dat sowieso een invloed heeft op hoe deze persoon zijn/haar leven leeft. Een ongelukkig persoon ziet niets meer rooskleurig en kan zelf lijden tot een depressie. Bij deze mensen draait hun wereld op zijn kop en krijgen ze geen "zin" meer in het leven. Hierdoor kunnen er slechte gevolgen ontstaan als een persoon zijn leven beu is of de "zin" van het leven niet meer weet.






4. Wat geeft zin aan mijn leven?
 -Intense love is het most beautiful thing you can give to someone-

1) Mijn ouders: het is fijn dat mijn ouders me altijd steunen en er voor me zijn. Ze kunnen me wel eens commentaar geven of ruzie met je maken, maar dat is omdat ze van mij houden. Ik kijk naar hen op en wil ook op een vredevolle manier later kunnen leven. Een gelukkig gezin is wat ik wil. Ze geven mij zin om te leven, geven mij kansen om te grijpen te experimenteren. Ze leren me wat ik moet weten. Familie moet je onderhouden, want ik weet dat ik niet alleen op deze wereldbol leef, maar vele mensen rondom me heb die van me houden. 

2) Mijn vrienden: Wat kan er meer zin aan je leven geven dan vriendschap of liefde? Het gevoel dat je mensen achter je hebt staan. Ze steunen me in alles en ik kan me met hen amuseren. Plezier en genieten van het leven is een belangrijke noodzaak in een mensenleven. 


3) Mijn lief: Bij mijn lief vind ik heel veel geluk en doet me zin geven aan het leven. Iedere relatie is opgebouwd te blijven duren. Elkaar het gevoel geven dat ik er mag zijn, dat hij mij graag ziet zoals ik ben. Ik ben helemaal niet perfect, maar plezier met elkaar beleven en die liefde met elkaar delen doet mijn leven opfleuren. 

4) Mensen helpen: Waarom geeft dit zin aan mijn leven? Ik vind het fantastisch wanneer ik mensen kan helpen met iets. Onder dit valt bijvoorbeeld, vrienden steunen, oudere mensen helpen met iets dragen, kinderen iets aan leren of helpen zodat ze iets zelfstandig kunnen doen, etc. Het geeft me zoveel voldoening dat ik echt zin krijg om te leven. Ik voel dat ik er ben en dat mensen me ook appreciëren en dankbaar zijn. Een prachtig gevoel!

5) Zingen en dansen: Ik ben geen zang - of danstalent, maar ik doe dit heel graag. Ik kan me erin uitleven en geeft me het gevoel dat ik echt besta. Ik kan mezelf zijn bij het zingen of dansen en mijn gevoelens hierin verwoorden. Ik kreeg al vaker te horen van mensen dat ik in het dansen helemaal open bloei en minder verlegen ben. Dit komt omdat ik hierin mezelf kan zijn.

=> Buiten deze drie dingen zijn er nog zaken die me zin doen krijgen om te leven. Ik ben student dus de opleiding geeft me ook zin omdat ik weet dat ik nu studeer om later een leuk beroep uit te oefenen. Een beroep dat ik graag doe en waar ik plezier in heb. Bij sommige geeft God hen ook zin in het leven. Dit kan bij mij ook wel eens gebeuren dat ik aan God denk en hem wil bedanken voor het leven dat ik krijg. 



5. Waarin/ In wie geloof ik?

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/172e8294a28cfe14bcaabf1a047c13fd.jpgGodsdienstig: Bestaat God nu werkelijk of niet? Weet iemand hier het juiste antwoord op? Ik ben katholiek opgevoed en geloof wel in God. Niet dat Hij een deel van mijn leven uitmaakt, maar ik geloof wel dat er boven ons iets heerst. Ik geloof in 'iets'. Is dat dan een meneer zoals we God kennen? Of eerder een bovennatuurlijke kracht? Het scheppingsverhaal geloof ik niet omdat ik eerder voorstander ben van de wetenschap. Je kan met de wetenschap het letterlijk onderzoeken en bewijzen. De evangelies en verhalen vind ik daarom niet waardeloos, want in deze verhalen zit waarheid. Ze brengen ons morele boodschappen en leren waarden en normen. Net zoals het scheppingsverhaal heeft het een betekenis. 

Niet- godsdienstigDit is een zeer moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik kan hier volgens mij geen specifiek antwoord op vinden. Ik heb er lang bij stil gestaan en helder en diep over nagedacht wie of wat me inspireert. Het is een vraag dat je niet iedere dag op je bord geschoteld krijgt. In wie of wat geloof ik? Ik kan geen juist of fout antwoord geven, want dit is individueel en voor iedereen anders. Voor de ene persoon kan dit God zijn, voor anderen eerder de wetenschap, ouders, enz. Het  Dit is iets individueel, iedereen gelooft in iets of iemand anders. 

Ik kan hierop antwoorden dat ik in meerdere dingen geloof. Als een persoon iets goed doet voor onze wereld, geloof ik ook in deze persoon. Wanneer ik iets goed gedaan heb, ga ik ook in mezelf geloven. Wanneer een vriend/vriendin iets goed gedaan heeft, zal ik ook geloven in deze persoon. 

6. Bijgeloof: waar of niet waar?


Wat is bijgeloof nu precies?  Bijgeloof heeft vaak betrekking op voorwerpen en symbolen.
Dergelijke overtuigingen worden vaak bijgeloof genoemd als ze niet-religieus zijn of buiten traditionele geloofsovertuigingen vallen. 
In het verleden speelde het een belangrijke rol in het dagelijks leven. Bijgeloof verklaarde toevalligheden en gaf de mogelijkheid om risico op ongeluk af te wenden. In West-Europa heeft bijgeloof tegenwoordig een verwaarloosbare 
invloed op het openbare leven, maar het is nog steeds wijdverbreid in de samenleving.
Bijgeloof komt waarschijnlijk voort uit de menselijke eigenschap, verschillende concepten
met elkaar te verbinden, zelfs als er geen werkelijk verband is. Strikt genomen blijkt het
erg lastig om onderscheid te kunnen maken tussen geloof en bijgeloof.

1. Een hoefijzer: Een hoefijzer zou beschermen
en geluk brengen. 
Volgens het bijgeloof verdubbelt het aldus
verkregen geluk, als het hoefijzer boven een deur gespijkerd
wordt. 
Als de opening naar boven wordt gehangen,
wordt het geluk als het ware opgevangen, als de opening
echter naar beneden hangt loopt het geluk uit de opening en
trekt het hoefijzer ongeluk aan. Ironisch genoeg zijn er ook
landen waar het hoefijzer juist met de opening naar
beneden moet worden opgehangen, zodat het ongeluk
eruit loopt.

2. Een klavertjevier: Het klavertjevier is een teken van voorspoed en geluk. Klaver zou beschermen tegen betoveringen van heksen; vooral het klavertje vier. Als men dat in bezit heeft, zou men heksen van gewone mensen kunnen onderscheiden en onzichtbare feeën kunnen waarnemen. Dromen van een klavertje vier voorspelt een lang en voorspoedig huwelijk. Als een meisje een klavertjevier in haar rechterschoen doet, zal zij trouwen met de eerste man die zij tegenkomt, of iemand met dezelfde naam. De klaver wordt in verband gebracht met St. Patrick (shamrock) en de leprechaun. Een klavertje vijf zou juist ongeluk brengen.

 3. Een spiegel: Een spiegel breken zou zeven jaar ongeluk         betekenen. Dit geloof is afkomstig uit de tijd van het Romeinse Rijk; de weerspiegelingen zouden een reflectie van de ziel zijn, en een gebroken spiegel tastte de ziel aan. Vroeger veronderstelde men dat het lichaam elke zeven jaar van fysiologische samenstelling zou veranderen. Daardoor dacht men dat een periode van ongeluk automatisch zeven jaar in beslag nam. Spiegels die niet werden gebruikt, moeten worden afgedekt; ze zouden de bliksem aantrekken. Ook in het huis van een overledene moest men de spiegels afdekken, om twee redenen; De dood zou de menselijke ijdelheid immers toch doorbreken, en de overleden ziel zou andere zielen met zich kunnen meetrekken.

4. Zwarte kat: Vroeger geloofden sommige volkeren dat de kat het symbool was van het vleesgeworden kwaad. Duivels en heksen namen deze gedaante aan. Het gevolg hiervan was dat katten wreed werden behandeld en gedood. Ook dienden katten als offer voor de boze geesten of werden levend begraven. Het katbranden was een in Frankrijk en Portugal gangbaar kwelspel waarbij een of meerdere katten in een zak werden verbrand. De mensen namen vaak overgebleven sintels mee omdat ze dachten dat dit geluk bracht of hen beschermde tegen kwade invloeden.

5. Een ladder: Volgens het bijgeloof brengt onder een ladder doorlopen ongeluk. Een ladder die ergens tegenaan leunt vormt een natuurlijke driehoek met de muur en de grond. Gezien nu de driehoek het symbool is van de heilige Drie-eenheid is, beoordeelden onze voorouders het fenomeen van onder een ladder door te lopen als een uitermate oneerbiedige daad. Wie dit wel deed, werd beschuldigd van duivelsverering. Later ontwikkelde men geleidelijk de overtuiging dat wie onder een ladder durfde door te gaan, door de dood getroffen kon worden. Een vrouw die het waagde onder een ladder door te lopen, zou nooit binnen het jaar getrouwd raken. Om gespaard te blijven van dit onheil, moest men zijn vingers kruisen of een wens doen. Ook op de schoenen spuwen en wachten tot dit opgedroogd is zou volstaan.



7. Actualiteit: 'Ruim helft Belgische jongeren voelt zich ongelukkig'

Ik las een artikel uit de Standaard met als titel 'Ruim helft Belgische jongeren voelt zich ongelukkig'. Hierin wordt beschreven dat 54% van de Belgische jongeren tussen 15 en 25 jaar zichzelf als gelukkig ziet. Dit komt vooral omdat je dan nog jong bent, vele kansen hebt en je nog geen zorgen moet maken in het leven. De Belgische jongeren zouden het gelukkigst zijn op vakantie, bij vrienden en bij familieleden. Als je oudere mensen aanspreekt vertellen zij ook vaak dat de periode rond 15 tot 25 jaar 'de mooiste tijd' van je leven is. Ik vroeg mij als kind altijd af waarom ze dit nu precies zeggen. Ik zelf heb nog geen ervaring over hoe het is om op je eigen benen te staan. 

Wij hebben als jong volwassene nog geen besef hoe de wereld in elkaar zit en hoe het is om voor je eigen huishouden te zorgen. Er komen dan pas heel wat problemen die we vaak niet kunnen oplossen. Een voorbeeld hiervan zijn financiële problemen. Hierdoor kunnen discussies en ruzies ontstaan over en kan dit leiden tot een ongelukkig leven. Ook gebeurtenissen waarvan jongeren ongelukkig werden, zijn: de scheiding van hun ouders, de diagnose van een ernstige ziekte en gedumpt worden door hun vriend(in). Blijkbaar zouden de mensen gelukkigst zijn in China, India en Brazilië.  De top 3 van landen waar jongeren zich het gelukkigst voelen. Wij als Europa scoren daar iets minder goed op. 

Hier kan je het artikel nog eens nalezen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20120404_106







8. Vrijwilligerswerk geeft zin!


Waarom plaats ik vrijwilligerswerk nu bij zingeving? Vrijwilligerswerk kan aan iemand zijn/ haar  leven "zin" geven omdat hij/zij op die manier iets kan doen of iets kan betekenen voor een ander persoon. Vrijwilligerswerk kent namelijk geen eenduidige definitie. Een vrijwilliger wordt niet betaald, er is dus geen financiële vergoeding. Daarom dat het op volledige vrijwillige basis is dat je meehelpt of werkt. Vrijwilligerswerk is meestal met een maatschappelijk  doel voor anderen, hetzij individuen, groepen of de samenleving in haar geheel. Vrijwilligerswerk is heel belangrijk in onze samenleving, je moet nog maar in de kranten kijken en je vindt al artikels waar organisaties op zoek zijn naar hulp. Dit gaat vaak over de zorg van het milieu, inzet voor hulpbehoevenden, bescherming van monumenten, enz.


Ik zelf doe ook aan vrijwilligerswerk. Ik help al 4 jaar mee als vrijwilliger bij de organisatie van het festival Labadoux in Ingelmunster. Ik doe dit zeer graag omdat dit mij ook een voldoening geeft en mij ook "zin" in het leven doet krijgen. Op zo'n gebeurtenis heb je een soort verantwoordelijkheid dat alles goed mag verlopen op het festival en je legt ook contacten met nieuwe mensen wat ik heel leuk vind.  
Op de volgende site: http://www.socialsecurity.fgov.be/nl/specifieke-info/vrijwilligers/vrijwilligerswerk/wat.htm vond ik dat er zo'n 1,5 miljoen Belgen actief bezig zijn als vrijwilliger, waar ik persoonlijk wel mijn ogen bij trok dat het zo'n groot aantal was. We kunnen dus zeker zeggen dat er heel wat enthousiasme heerst hier in België. Dit is nogmaals een bewijs dat er heel wat mensen hun vrije tijd willen besteden aan verenigingen, projecten, acties, enz. Zoals ik al eerder vermeldde is vrijwilligerswerk heel ruim. Het kan gaan over toneelverenigingen, sportclubs, zangkoren, enz. De mensen willen hun schaarse vrije tijd nuttig en op een zinvolle manier beleven en doen daarom aan vrijwilligerswerk. Het voordeel hierbij is dat je nieuwe contacten legt met andere mensen en je beleeft ook nog plezier.

9. Hulporganisaties geven zin aan de mens

Wat is een hulporganisatie? Een hulporganisatie is een organisatie die zich wijdt aan het verlenen van hulp. Er zijn verschillende soorten hulporganisaties.
  • Professionele hulporganisaties komen voor binnen de overheid (bijvoorbeeld USAID, DFID, EuropeAid, ECHO), tussen de regeringen als multilaterale donoren (bijvoorbeeld UNDP) en als particuliere vrijwilligersorganisaties (of niet-gouvernementele organisaties; bijvoorbeeld ActionAid, Oxfam en Stichting Weeshuis Sri Lanka). 
  • Het Internationaal Comité van het Rode Kruis is uniek vanwege zijn opdracht de Conventies van Genève uit te voeren - zoals is vastgelegd in het internationaal verdrag.Steun kan worden onderverdeeld in twee categorieën: humanitaire hulp en ontwikkelingshulp (of ook wel buitenlandse hulp). 
  • Humanitaire hulp is noodhulp in reactie op bijvoorbeeld natuurrampen; ontwikkelingshulp is erop gericht landen te helpen op lange termijn een duurzame economische groei te bereiken, met als doel armoedebestrijding.
  • Sommige hulporganisaties verrichten beide vormen van steun (bijvoorbeeld EcoCARE Pacific Trust), terwijl andere zich specialiseren (bijvoorbeeld het Rode Kruis dat zich gespecialiseerd heeft in humanitaire hulp en War on Want dat gespecialiseerd is in ontwikkelingshulp).
  • Hulporganisaties van een geheel andere orde zijn organisaties die als doel hebben om hun leden uit noodsituaties te helpen. Zo heeft de ANWB een alarmcentrale om mensen uit benarde toestand te redden met verschillende vormen van ondersteuning (van repatriëring tot telefonische hulplijnen) en zo verleent ook hun wegenwacht als pechhulpdienst hulp aan gestrande leden/automobilisten.

Besluit: Ik vind het geweldig om te zien hoeveel goede doelen zich inzetten om een probleem uit te roeien of om mensen te helpen. Ik zei al bij vorige blogberichten dat mensen helpen me zin doet krijgen in het leven en aan mezelf. Daar hoort ook mijn vrijwilligerswerk bij. Ik vind het super om iemand te helpen, iets voor iemand betekenen. Al deze organisaties die dit doen, dat wil ook zeggen dat het hen zin geeft. Waarom zou je anders geld blijven proberen inzamelen als je het niets zou doen? Al deze mensen willen mensen helpen en iets zinnigs doen in hun leven. 




10. De PKG- schaal of post-kritische geloofsschaal: test jezelf! 

In 1996 ontwierp ontwikkelingspsycholoog Dirk Hutsebaut (K.U.Leuven) de Post-Kritische Geloofsschaal om de verschillende benaderingswijzen tot religie - in een christelijke context - op het spoor te komen, kortom een wijze om na te gaan hoe mensen tegenover geloof staan. 

Aangezien we peilen naar uw persoonlijke opinie, zijn er geen goede of slechte antwoorden. Ik deed een test op deze site om mijn individuele PKG-schaal te achterhalen. Klik op deze site: http://thomas.theo.kuleuven.be/algemeen/pkg/

Mijn resultaat is een symbolisch geloof. Dat wil zeggen dat ik niet letterlijk geloof in God en de Bijbel, maar het wel symbolisch opvat. Er moet een reden zijn dat er zo'n verhalen werden geschreven. Ik vind dat er een moraal inzit en een specifieke betekenis, kortom een symbool dat een levensles kan zijn voor ons. Dit resultaat is niet volledig juist, want ik geloof wel zeker in iets en God, maar toch zie ik het meer symbolisch. 

Mijn individueel resultaat:
External Critique : 2
Relativism : 4
Second Naiveté : 4
Orthodoxy : 2

Algemene resultaten: Dit zijn de resultaten van iedereen die de PKG-lijst heeft ingevuld In totaal 53559 maal ingevuld.

External Critique : 3.21
Relativism : 3.83
Second Naiveté : 3.74
Orthodoxy : 1.90
Ik zal jullie nu de betekenis meegeven waarvoor external critique, relativsm, second naiveté en orthodoxy staan. Het zijn hier Engelse termen en moeilijk te begrijpen met zo'n grafiek. 

  • External Critique = Letterlijk ongeloof
Het zijn personen die duidelijk getekend zijn door de kritiek die door de meesters van het wantrouwen, Freud, Marx en Nietzsche op de religie gegeven werden. Ze zijn op zoek naar zekerheid en vinden die zekerheid in de zekerheid van de positieve wetenschappen, daar kan men immers zaken bewijzen. Wetenschappelijke, positieve wetenschappelijke zekerheid is de enige betrouwbare bron van kennis. Het zijn duidelijke ook dualistische denkers net als de letterlijk gelovigen. Vooral negatieve gevoelens worden geassocieerd met deze vorm van omgaan met geloof.
  • Relativism = Relativisme
Zij zijn zeer geïnteresseerd in godsdiensten, weten er veel over en zijn er door geboeid op een zuiver intellectuele manier. Het belangrijkste verschil met de symbolisch gelovigen is dat zij zich niet binden,er is geen persoonlijk commitment.
  • Second Naiveté = Tweede naïviteit 
Het zijn symbolisch gelovigen, ze zijn zich bewust van het feit dat ze moeten interpreteren, opdat de religieuze boodschap voor hen nog van betekenis kan zijn.  Ze zijn door een periode van kritiek en vragen gegaan, maar hebben de ware betekenis van de boodschap opnieuw ontdekt.
  • Orthodoxy  = Letterlijk geloof
Dit is een zuiver psychologische categorie en verwijst helemaal niet naar een bepaalde religieuze traditie. Het zijn dualistische denkers, alles wordt geduid in termen van wit en zwart, een grijszone mag niet bestaan. Antwoorden moeten duidelijk zijn.


11. De zes dimensies bij zingeving

De relatie tussen religie en godsdienst is moeilijk uit te leggen. Ze liggen zo nauw bij elkaar, maar toch zijn ze verschillend. Over religie gaat men spreken wanneer mensen zich verbonden weten met iets wat hen overstijgt. Godsdienst gaat eerder over het geloven in God. 

Om geen verwarring te veroorzaken zijn er 6 dimensies die terugkeren in zowel religie en godsdienst. Het is een eenduidige en herkenbare definitie. Op deze manier kunnen we eindelijk wat duidelijkheid brengen. 



      1)    De rituele dimensie = handelen

Iedere relatie maakt gebruik van rituele om zijn relatie tot .. uit te drukken. Bijvoorbeeld: gebeden, offers, pelgrimages, ... Een mogelijk ritueel kan een gebed zijn. Ritueel-handelen is ook symbool-handelen, het symbool verwijst naar een dieperliggende waarheid, relatie of het hogere God.  

      2)    De mythologische dimensie = verklaren

Iedere religie of iedere godsdienst heeft ook ergens een 'verklarende' dimensie. Dat zijn mythologische verhalen die de oorsprong van hun religie uitdrukt of antwoorden op levens- en zinsvragen. 

      3)    De doctrinele dimensie = leer/visie

Elke godsdienst behelst een leer, die uitdrukt wat godsdienst inhoudt, waarin de gelovige gelooft, kortom een geloofsbelijdenis. 

      4)    De ethische dimensie = goed en kwaad

Religies vertellen iets over goed of slecht gedrag van mensen. Ze tonen aan hoe een mens hoort te handelen om goed bezig te zijn. Er zijn “morele regels” en hierbij behoren zowel de geboden als de verboden.

      5)    De sociale dimensie = groepsgebeuren

Een godsdienst is ook meestal geen individuele aangelegenheid. Er is ook een sociale kant aan religie, het is namelijk een gemeenschappelijke leer en de rituelen worden ook in groep beleefd.

6) De ervaringsdimensie = verbondenheid

De beleving speelt in godsdienst een belangrijke rol. In het dagelijks leven speelt 'de verbondenheid met.. het mogen ervaren een heel belangrijke rol. Het is de voedingsbodem van een waarachtig geloofsleven. 



12. Liederen ter informatie


Kelly Rowland: Stole (zelfdoding)



Black Eyed Peas: Where is the love (liefde en verdraagzaamheid)



3 opmerkingen:

  1. zo mooi schatje ik vind het erg lief dat je mij er bij betrekt ik zie je zo graag en jij betekend zoveel voor mij daarom wil ik u nooit kwijt ik ben zo trots op jou xxxxxxxx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank u wel lieveke, ik vind het fantastisch dat je me hierin steunde en hielp. Ik haalde voor deze dimensie heel wat inspiratie bij jou. Ik zie jou ook heel graag schat en ik ben blij dat je trots kan zijn op mij xxx

      Verwijderen
  2. Dag Ann-Sophie

    Leuk om te horen dat je ouders, je vriend en familie ook zin geeft aan je leven. Dit is voor de meeste het geval. Leuk dat je zoveel lacht op iedere foto. Ook het geluk die je omschrijft heb ik ook op mijn blog geschreven. Dat geluk in kleine dingen zit. We moeten niet altijd het grootste van het grootste willen in ons leven. Laat ons gelukkig zijn en geluk aanvaarden. Maar geluk zit in veel meer je gezondheid, je omgeving, je lach, je masker ... Alles iedereen ervaart geluk anders. Maar leuk dat jij het geluk nog kan vinden in het leven.

    Groetjes Sophie

    BeantwoordenVerwijderen