Wat heeft mens en natuur met elkaar te maken?
Beide termen spelen op elkaar in, kortom ze beïnvloeden elkaar. De mens bepaalt grotendeels hoe de natuur verder ontwikkelt. Al jarenlang hebben we te kampen met klimaatsverandering, waar we dringende stappen aan moeten ondernemen. Ook natuur speelt in op de mens, namelijk het gevoel van een persoon. Bijvoorbeeld wanneer het regent of sneeuwt (de winterperiode) is een persoon vaak prikkelbaarder en wat depressiever door de koude en duisternis. In de zomerperiode en wanneer het zonnig is zijn mensen veel gelukkiger en hebben we veel meer energie.
De natuur is ook een plek waar mensen tot rust kunnen komen en kunnen genieten. De luchtkwaliteit is beter in een bos omdat de bomen en struiken de luchtvervuiling zoals fijn stof opvangen en zo verbeteren we gedeeltelijk onze gezondheid. Contact met de natuur verbetert ook onze weerstand en immuunsysteem.
Wat kan natuur nog meer zijn?
Natuur is een heel ruim begrip waar ook verschillende verdelingen bij horen.
Zo kan natuur: filosofie, esthetica, kosmos, wildernis, landschap, natuurbescherming, enz. zijn.
Hieronder heb ik een brainstorm samengesteld met allerlei woordtermen die passen bij de dimensie 'mens en natuur'. Ik zal over allerlei onderwerpen nog verdere uitleg geven en gedetailleerder op ingaan.
2. Mijn ecologische voetafdruk
De ecologische voetafdruk, ook wel mondiale voetafdruk of kortweg voetafdruk voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen werken.
(Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ecologische_voetafdruk)
Ik heb mijn ecologische voetafdruk berekend op een online website: http://www.ecolife.be/bereken-je-ecologische-voetafdruk
Je ecologische voetafdruk bedraagt: 5.3 ha hetzij 52920 vierkante meter.
Dit is een schatting van de oppervlakte
die je jaarlijks gebruikt om je levensstijl te verzekeren.
De duurzame voetafdruk: 1,8 hectare. Dat is de oppervlakte waar iedereen recht op zou hebben:
- indien wij niet meer willen verbruiken
dat wat de aarde jaarlijks produceert (dus enkel het rendement verbruiken en
niet het kapitaal)
- indien alle mensen dezelfde toegang
zouden hebben tot de natuurlijke hulpbronnen
Hoe kan ik mijn ecologische voetafdruk doen verkleinen/ verbeteren?
Bravo!! Je bespaart 9260 m² van onze planeet. Inderdaad, indien je deze commitments een heel jaar toepast zal je ecologische voetafdruk met 9260 vierkante meter verminderen. Zo worden deze natuurlijke hulpbronnen ter beschikking gesteld voor anderen. Indien alle Belgen dit doen, zullen 92600000000 m2 (= 9260000 hectare) gewonnen worden !
Ik was me er helemaal niet bewust van hoe hoog mijn ecologische voetafdruk zou liggen. Ik ben redelijk geschrokken dat het zo groot is in vergelijking met de duurzame voetafdruk van 1,8 hectare. Vooral omdat ik vaak denk dat ik duurzaam te werk ga, maar duidelijk nog niet genoeg. Ik neem zeker stappen om nog duurzamer te leven, maar ik vind dat ik al veel doe. Thuis hebben ze al altijd op mijn vingers getikt wanneer ik de deur liet open staan. Ik werd altijd gewezen op zo'n zaken om geen energie te verspillen. Ons huis is goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen, ik ga met bus naar school en met fiets naar de bushalte, eet genoeg vers fruit en groente, overal LED-lampen, etc.
We ondernemen volgens mij genoeg stoppen, maar ik denk dat vaak het probleem is dat er geen evenwicht is. Als ik dan verder nadenk laat ik wel lang zaken op stand-by staan zonder dat ik er mij bewust van ben of leg een nog een extra elektrisch vuurtje aan op mijn kamer zodat het lekker warm is terwijl ook mijn radiator aanligt. Dan moet ik wel besluiten dat het niet gecompenseerd wordt en dat ik op zo'n kleine details veel meer moet opletten. Natuurlijk blijven de vragen bij deze test in het algemeen zodat iedereen deze kan invullen en het niet te moeilijk wordt, maar dit is dan ook geen specifieke beoordeling. Het zou inderdaad kunnen dat mijn ecologische voetafdruk dan toch lager zou liggen. Het is wel leuk om eens de test te doen omdat je toch min of meer een beeld of idee krijgt hoe ver je nu staat.
Wilt u ook deze test eens uitproberen? Ga dan naar volgende site: http://calculators.ecolife.be/nl/calculator/bereken-je-ecologische-voetafdruk
3. Energy let's save it
Dit animatiefilmpje wil ons aantonen dat we slecht bezig zijn op vlak van milieu. De titel van het filmpje zegt volgens mij al genoeg. We moeten spaarzamer omgaan met onze elektriciteit. Wij zijn ons er niet van bewust hoeveel elektriciteit we laten aanliggen en vaak verspillen. Ik noem een paar zaken op uit mijn eigen thuissituatie:
- Als we door het huis lopen van kamer tot kamer worden lichten vaak niet uit gedaan
- Eén lamp is niet genoeg voor mij en dan leg ik er zo nog een paar aan in dezelfde kamer
- Mijn computer en laptop liggen vaak een hele dag aan
- Gsm wordt 's nachts opgeladen
- Elektrisch vuurtje aanliggen terwijl de radiator aanligt
- enz..
Dit zegt volgens mij al meer of genoeg. We moeten dringend energie gaan besparen. Hieronder vind je tips om dit probleem te verbeteren. Er zijn een heel wat oplossingen en kleinigheden waar we op kunnen letten.
4. Tips om de ecologische voetafdruk te verkleinen
Hoe verklein je de ecologische voetafdruk?
- Geef de voorkeur aan vers groenten en fruit, geen diepvriesproducten
- Reclame vermijden door sticker op de brievenbus te kleven
- Overschakelen op groene stroom
- Gewoon papier vervangen door gerecycleerd papier
- Twee keer per week vlees vervangen naar vegetarische producten
- Een douche nemen in plaats van een bad
- Kiezen voor de auto te delen om naar werk te gaan, doe aan carpooling
- Steeds koken met deksel op de pot
- Twee keer per week de verplaatsing minder dan 5 km met de fiets of te voet doen
- De airconditioner van de auto niet gebruiken
- De trein of bus gebruiken, kies voor openbaar vervoer
- Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan
- De thermostaat 30 minuten voor je gaat slapen, verminderen
- Kiezen voor rustige rijstijl
- Een keer om de twee jaar je verre vakantie met vliegtuig vervangen door
thuis te blijven of een dichtere bestemming te nemen
thuis te blijven of een dichtere bestemming te nemen
5. Actualiteit: Belgische voetafdruk bijna grootste ter wereld.
In dit artikel wordt vermeld
dat de Belgische voetafdruk de afgelopen jaren enorm gestegen is. Er bestaat
een lijst met landen die hierin goed of slecht presteren. Twee jaar geleden
stonden we nog met België op een zeventiende plaats, maar nu staan we al op de vierde plaats!
We zijn sterk achteruit gegaan met onze ecologische voetafdruk. Dat komt vooral omdat we alles onderschatten. Mensen denken dat ze ecologisch leven, maar in vele gevallen alleen maar schijn. Ik zelf kan me hierin vinden. Thuis doe je er alles aan om pro te zijn tegen milieu en ecologisch om te gaan, maar je kan dit nooit compenseren met andere zaken waar je iedere dag een hoog aantal in verbruikt. Een spreekwoord die wel eens word gezegdt en bij dit artikel aansluit: 'Mensen leven op grote voet.'
Na onderzoek bleek dat de ecologische voetafdruk van de Belg maar liefst 8 hectare bedraagt, terwijl de wereld eigenlijk maar 1,8 hectare ter beschikking heeft. We zijn al één van de kleinste landen in de wereld en dan hebben we nog zo'n groot verbruik per persoon. Ik ben voorstander dat er nu op dit moment iets aan gedaan moet worden. Veel langer zo leven zal ons niets opleveren. We moeten samen werken om zorg te dragen voor onze planeet. Als iedereen meehelpt en zijn beste beentje voorzet kan er nog iets goed uitkomen.
Op deze link kan je het artikel nog eens lezen op De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/c730mmi7
IEDER KLEIN VERSCHIL KAN HELPEN!
6. Actualiteit: Ecologische voetafdruk na dagen
zonder vlees verkleind voldaan 160 hectare
Dagen Zonder Vlees, een actie waarbij niet-vegetariërs zich engageren om tijdens de vastenperiode minder vlees en vis te eten, is op Paaszondag afgesloten. Alle deelnemers samen verkleinden hun ecologische voetafdruk met ruim 160 hectare. Dat meldt initiatiefneemster van de actie, Alexia Leysen.
Met deze actie wilt Alexia Leysen mensen ervan bewust laten worden hoe groot onze impact is op de dierenteelt. Mensen die de actie aangingen mochten enkel nog dierloze voedingswaren eten. Alexia spoorde de deelnemers aan om 40 dagen lang minder of bijna geen vlees of vis meer te eten. Lukt dit dan ook werkelijk? Maakt dit verschil op onze ecologische voetafdruk?
De deelnemers moesten hun vegetarische dagen effectief online bijhouden en wat bleek? We konden na deze actie analyseren dat we ruim 160 hectare konden sparen.
Besluit: Ik geloof dat dit heel wat verschil zal opleveren. Wie een vegetarische dag inlast, bespaart namelijk per dag 11 m2 op zijn of haar ecologische voetafdruk. Alexia en ik zijn ervan overtuigd dat de actie het voedingspatroon van heel wat mensen ook op langere termijn beïnvloedt. De mensen die 40 dagen lang hieraan hebben meegewerkt krijgen een soort wenning en zullen dit na deze actie ook nog toepassen. Ik ben denk ik hiervoor niet de ideale persoon want ik ben echt een vleeseter en kan ook niet zonder. Ik las over laatst nog vele artikels in de krant dat mensen maar 500 gram per week vlees mogen eten om je gezondheid op peil te houden. Ik ben al iemand die 500 gram vlees op een dag zou eten.. Ik kan wel eens in een week vegetarisch eten. Daar heb ik absoluut geen probleem mee, maar mijn vlees laten vallen? Nooit. Mijn vlees verminderen omdat we daarmee onze ecologische voetafdruk kunnen besparen? Dat is het proberen waard!
Hier kan je het artikel nog eens nalezen: http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1420657/2012/04/09/Ecologische-voetafdruk-na-Dagen-Zonder-Vlees-verkleind-met-160-hectare.dhtml
7. Zie jij het haalbaar dat België
groeit naar een groene economie?
Ik denk dat het groeien naar een groene economie ons wel moet lukken als kleine land. We hebben wel een grote ecologische voetafdruk en zal ons veel moeite kosten, maar we raken er wel! Natuurlijk zal hiervoor wel iedereen, maar dan ook iedereen zijn steentje moeten bijdragen. Het spijtige is dat niet iedereen zich geroepen voelt om eraan mee te helpen, want voor velen laat het zich koud. Een ander probleem is ook dat de regering de mensen niet meer stimuleert. Ik en mijn ouders hebben ook juist voor dat de subsidies verdwenen nog zonnepanelen geïnstalleerd. Nu dit allemaal verdwenen is, wordt niet meer gemotiveerd.
De regering mag nog meer subsidies en premies geven voor groene energie. Het is hun taak om de groene economie aantrekkelijk te maken voor alle burgers. Een voordeel is wel dat de overheid hier al veel probeert aan te veranderen door het plaatsen van vele windmolens, elektrische wagens, etc.
Mijn vraag is hoe we aan een groene economie zullen raken als niet iedereen wilt meehelpen? Kleine beetjes helpen al een stuk, maar is zeker niet voldoende om de volledige ecologische voetafdruk te doen dalen. In onze consumptiemaatschappij is het niet meer gemakkelijk om plots aandacht te besteden aan het milieu. We leven in een voortdurende producerende maatschappij. Nooit hebben we genoeg.
Wat hebben wij als Belgen nodig? Bewustwording en discipline. Niet alleen de regering en overheid kan hierin helpen, maar wij zelf moeten het ook echt willen! Dan pas kan een groen België haalbaar zijn.
8. Hoe groen ben ik?
Daar is moeilijk op te antwoorden, maar om te beginnen stel ik mezelf eerst deze vraag: 'Ben je een gelaten ontkenner of een onschuldige wachter? Of eerder een geremde hoper of groene doener?'
Daar is moeilijk op te antwoorden, maar om te beginnen stel ik mezelf eerst deze vraag: 'Ben je een gelaten ontkenner of een onschuldige wachter? Of eerder een geremde hoper of groene doener?'
Een onderzoek van Ann Jacques en Hilde Walravens van de KH Leuven en Change Desingers uit 2009, onderzocht de kloof tussen attitude en gedrag rond mobiliteit en wonen in Waals- en Vlaams-Brabant. Uit deze analyse kunnen we de bevolking in 4 groepen onderverdelen, namelijk:
Gelaten ontkenner (31%)
Wil niet en doet het ook niet, wetenschap zal het probleem wel oplossen als het nodig is
Geremde hoper (23%)
Will wel maar doet het niet, milieu is belangrijk maar gedragen zich er niet naar
Onschuldige wachter (26%)
Wil niet maar doet wel, goed op de hoogte maar willen geen inspanningen leveren. De overheid moet 'meer doen' . Gedragen zich toch milieu vriendelijk
Groene doener (20%)
Wil en doet het ook, milieu is belangrijk en dit uit zich in hun gedrag
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Besluit: Ik ben er mezelf niet echt van bewust hoe groen ik ben. Ik begon even na te denken over deze 4 onderverdelingen en vind dat ik het best bij een geremde hoper tot groende doener. Ik doe in mijn levensstijl wel ingrepen om op te komen voor het milieu, maar ik denk dan vaak het geeft toch geen verschil. Als alleen ik hieraan iets doe, zal dat niet op veel uitmaken in het eindtotaal. Ik besef nu ook dat het niet altijd even haalbaar is of gemakkelijk is om naar een betere ecologische voetafdruk te streven. Iedereen moet wel helpen van mij en ik zet ook iedereen aan om dit te doen.
Besluit: Ik ben er mezelf niet echt van bewust hoe groen ik ben. Ik begon even na te denken over deze 4 onderverdelingen en vind dat ik het best bij een geremde hoper tot groende doener. Ik doe in mijn levensstijl wel ingrepen om op te komen voor het milieu, maar ik denk dan vaak het geeft toch geen verschil. Als alleen ik hieraan iets doe, zal dat niet op veel uitmaken in het eindtotaal. Ik besef nu ook dat het niet altijd even haalbaar is of gemakkelijk is om naar een betere ecologische voetafdruk te streven. Iedereen moet wel helpen van mij en ik zet ook iedereen aan om dit te doen.
Ik doe een wat inspanningen rondom groene economie, maar het uit zich niet altijd even hard. Ik doe het volgens mij nog te weinig en zeker als ik bij andere zaken bewust sta over het feit dat ik mijn computer een volledige dag laat aanstaan ben ik niet zo goed bezig. Ik ben een beetje een onschuldige wachter, want ik vind dat ik al veel initiatieven neem om toch een betere wereld op te bouwen. Zoals met de bus naar school, niet sluikstorten, fiets voor kleine afstanden, LED-lampen, goede isolering, zonnepanelen, enz. Toch kan ik me in nog andere zaken meer uiten dat ik een echte groene doener word.
Laat me weten wat jij bent? Een gelaten ontkenner, geremde hoper, onschuldige wachter of groene doener?
Tijdens het programma Basta in 2011 was te zien hoe er een barbecue georganiseerd werd. Voor een test kwamen er honderden mensen lekkere barbecue eten. Vooraf lieten ze kalfje Willy en kalfje Barabas aan de mensen zien, twee schattige kleine kalfjes waarvan één van de twee later op het bord van de mensen terecht kwam. Het werd kalfje Willy en dit werd ook aan de mensen meegedeeld. Heel wat eters kregen schuldgevoelens. Maar zo zie je dat wanneer mensen een band hebben met een dier ze dit veel minder snel zullen slachten dan wanneer het om een willekeurig dier gaat.
Tijdens dit filmpje ging er heel wat in me om. Ik geloofde werkelijk dat ze het kalfje hadden opgegeten en kreeg de tranen in mijn ogen. Dieren slachten is niet mijn ding. Ik eet graag vlees, maar ik mag zeker deze dieren niet op voorhand zien. Wanneer ik met mijn ogen moet zien hoe een dier geslacht word, kom ik misselijk. Ik kan er niet bijkomen dat wij mensen dit dieren echt aandoen. Moest ik mee gedaan hebben aan deze test, zou ik volgens mij geen vlees meer willen eten.
De boodschap van dit filmpje is waarschijnlijk ook om ons aan te zetten tot minder vlees eten, maar meer vervangproducten of vis. Het is veel gezonder en beter voor het milieu. Het enige probleem in onze consumptie is dat er maar meer en meer vlees geproduceerd word. Kijk maar in de supermarkten of bij de slagers, wat een stukken vlees dat je daar niet allemaal vindt. Ik werk al meerdere jaren in een slagerij en weet maar al te goed hoe het gaat met dieren. Wanneer je bereidingen maakt of het vlees verkoopt in de winkel ben je je er zelf niet van bewust dat je met dode dieren aan het werk bent. Alleen een konijn verkopen blijft me kippenvel geven. Dit vind ik echt niet om aan te zien.
Hieronder kan je zelf eens het filmpje bekijken en laat me gerust weten welk gevoel dit bij jou opwekte. Post dit onderaan op mijn blog:
10. Lied: The Greed Song
Dit filmpje of liedje gaat over een mannetje die steeds meer en meer wilt. Hij heeft nooit genoeg en kan geen STOP zeggen tegen alles. Wanneer nog maar iets in zijn oog springt, moet hij het hebben. Hij is blijkbaar nooit tevreden met wat hij heeft of krijgt. Dit kunnen we vergelijken met onze maatschappij. Mensen wil steeds mooiere, nieuwere, grotere of duurdere dingen. Mensen zijn er zich niet meer van bewust, maar wij leven in een luxe maatschappij. Hebben we iets nodig? Dan gaan wet het gewoon gaan kopen. Zo gaat het nu eenmaal. Toch spelen de vele evoluties en ontwikkelingen in op onze maatschappij: de technologische evolutie, de media, de economie, etc. Bijvoorbeeld: een gsm van 100 euro is tegenwoordig al niet meer goed genoeg, je moet al een een gsm van 300 euro of meer hebben om in de maatschappij mee te kunnen. Met alle nieuwe apps voor op een gsm. De technologie groeit zo snel dat mensen meer en meer nieuwere zaken moeten kopen. Je moet nu gewoonweg meet met de nieuwe trends.
Het gevolg hiervan is dat mensen het mooie niet meer zien in deze wereld. Ze zien de waarde van de kleine dingen niet meer. De mensen zijn allemaal hebzuchtiger geworden. Hebben ze nog maar iets gekocht, dan is het de volgende dag vaak al in waarde gedaald. Het is niet goed genoeg meer. Dit komt regelmatig voor in onze maatschappij. Waar zal het toch stoppen?Ik vind dit echt absurd. Moeten we echt zo gaan leven? Ik moet van mezelf toegeven dat ik enige gelijkenis zie met mezelf. Dit geldt enkel in het geval van mode. Ik koop graag oorringen, handtassen, schoenen, enz. Mijn ouders vragen mij dan ook vaak: 'Heb jij dan nooit genoeg?' Ik ben deze fout beginnen inzien en heb dit gedrag van me kunnen afzetten, wat niet wil zeggen dat ik met niet graag eens laat gaan. Een ander groot probleem dat ik echter opmerk bij vrienden is het na-aap gedrag, mensen zien dingen van elkaar die ze ook willen. De ene persoon heeft dat en doet moet de ander dit ook per se zich dat aanschaffen.
KOOP WAT JE GRAAG ZIET OF WILT - MAAR HOUD DIT IN REGELMAAT !
11. Actualiteit: 'Belgische autopark stoot meer CO2 uit dan in 19990'.
Het Belgische autopark stoot vandaag, hoewel nieuwe
wagens milieuvriendelijker geworden zijn, meer CO2 uit dan in 1990, het
referentiejaar voor het Kyoto-protocol. Dat meldt het Franstalige Instituut
voor Duurzame ontwikkeling (IDD) naar aanleiding van het autosalon van Brussel.
Voor nieuwe wagens zijn de gemiddelde
emissiewaarden volgens het IDD gedaald van 170gr/km in 2000 tot ongeveer 130
gr/km in 2012, met een lichte stijging tussen 2011 en 2012.
Het instituut ziet enkele positieve evoluties in de komende jaren, zoals verdere technologische vooruitgang. Die evolutie zou evenwel teniet gedaan kunnen worden door de toename van het aandeel van benzinewagens en de stijging van de gemiddelde leeftijd van het wagenpark.
Volgens het IDD blijft de bepalende factor voor de CO2-emissies meer dan waarschijnlijk de evolutie van het totale aantal afgelegde kilometers, dat gestegen is van 22,5 naar 82,3 miljard tussen 1970 en 2012. Dat aantal is tussen 2011 en 2012 stabiel gebleven, maar de "evolutie voor de komende jaren is moeilijk te voorzien", klinkt het.
Het Belgische wagenpark groeide van 2 miljoen auto's in 1970 naar bijna 5,4 miljoen in 2012.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het instituut ziet enkele positieve evoluties in de komende jaren, zoals verdere technologische vooruitgang. Die evolutie zou evenwel teniet gedaan kunnen worden door de toename van het aandeel van benzinewagens en de stijging van de gemiddelde leeftijd van het wagenpark.
Volgens het IDD blijft de bepalende factor voor de CO2-emissies meer dan waarschijnlijk de evolutie van het totale aantal afgelegde kilometers, dat gestegen is van 22,5 naar 82,3 miljard tussen 1970 en 2012. Dat aantal is tussen 2011 en 2012 stabiel gebleven, maar de "evolutie voor de komende jaren is moeilijk te voorzien", klinkt het.
Het Belgische wagenpark groeide van 2 miljoen auto's in 1970 naar bijna 5,4 miljoen in 2012.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Besluit: Er moet meer verkeerscampagnes komen. Meer in de media reclame maken voor de fiets, want zo kan het niet verder. Er wordt te veel CO2 in de lucht gebracht die onze atmosfeer vernielen. CO2 wordt opgenomen door de bomen, maar het probleem is dat er minder en minder bomen voorkomen hier in België. Grote bossen zijn hier niet meer aanwezig die die CO2- uitstoten kunnen opnemen. Een deel dat de mensen produceren gaat naar boven tot aan de atmosfeer en kan deze atmosfeer aantasten wat gevolgen heeft bij het broeikaseffect en de klimaatsverandering.
Ik som even de problemen op die te maken hebben met onze CO2-uitstoot:
- weinig groen, weinig bossen => ze kunnen de CO2 niet opnemen
- te grote auto-productie, auto-industrie moet dalen
- meerdere persoonswagens in één gezin
- fiets wordt niet meer gebruikt voor korte afstanden
In de inleiding bij mens en natuur heb ik uitgelegd wat er zoal bij de natuur kan horen van onderwerpen. Als ik denk aan de natuur denk ik aan voor de mooie dingen. Eigenlijk beter gezegd de manier hoe ik de natuur zou willen zien en hoe ze in werkelijkheid zou mogen zijn. Aan de foto's hieronder zie je vooral de mooiste landschappen, het liefdevolle in de natuur en de stralende stranden.
Ik hou van wandelen in de natuur en doe dit dan ook af en toe om me eens te ontspannen. Dit is een bezinningsmoment waar je eens alles kunt laten rusten en de frisse lucht kan opsnuiven. Ik heb ook nog deel genomen aan wandeltochten waar ik achteraf wel veel voldoening aan had. Ik vertelde mijn ouders dat ik ook graag een hond zou willen, enkel en alleen maar om er mee te gaan wandelen. Dat ziet er mij zo leuk uit! Ik ga zelden op vakantie, maar droom er van om in verschillende landen prachtige naturen te leren ontdekken. Ik wil bergen bewandelen, in een meer zwemmen, etc. Een ander aspect dat ik fantastisch vind is om de natuur te fotograferen. Dat kan je helemaal onderaan mijn blog beschouwen.
I WOULD LOVE IT!
De natuur ziet er jammer genoeg natuurlijk niet altijd rooskleurig uit. Waaraan is dit te wijten? Meestal door de natuur zichzelf of de mensen in de wereld. Wij dragen bij het vernielen van de prachtige moeder aarde ook verantwoordelijkheid en schuldgevoelens. Hieronder zie je enkele beelden waar je als individu eens kan bij stilstaan en over nadenken wat wij de natuur aanrichten.
13. Tijd voor
verandering: climate challenge
Wat is Climate Challenge?
Het klimaat verandert
voortdurend. Hoe dat komt, wat de gevolgen zijn - en nog belangrijker - wat we
eraan kunnen doen, ontdek je op Climate Challenge.
Climate Challenge is een
online website waar je allerlei vragen beantwoord krijgt en over verscheidene
onderwerpen uitgebreid uitleg krijgt. Het is een multidisciplinaire website
over de klimaatverandering voor tweede en derde graad secundair onderwijs met
vele video's, lessen en verdere informatie.
De leerkrachten kunnen er
terecht met allerlei vragen over de natuur of klimaatsveranderingen. Ze kunnen
er ook heel wat ideeën uit pikken om in hun lessen mee te delen. Ik vind het
ook heel belangrijk dat een leerkracht voldoende af weet over een bepaald
onderwerp. Ze moeten de kinderen of leerlingen genoeg kunnen informeren en dit
kunnen ze doen aan de hand van deze website. Ik zelf vind een les
aantrekkelijker als er gebruik gemaakt wordt van filmpjes of andere materialen.
De theorie blijft beter hangen.
Deze site maakt ons er
ook van bewust wat de gevolgen zijn van al die klimaatsveranderingen wat
hopelijk bij vele een belletje doet rinkelen. Door dit mee te geven aan de
leerlingen kan er volgens mij wel iets veranderd worden aan het gedrag van de
mens. Tot slot gaan kinderen en leerlingen dit ook altijd thuis vertellen en
zien ouders misschien in dat het hoogst tijd is voor verandering.
Voor meer informatie kan
je op de site zelf terecht: http://www.climatechallenge.be/.
14. -Campagne voor het klimaat-
In de les religie, zingeving en levensbeschouwing bekeken we als inleiding van de dimensie mens en natuur de campagnefilm van Bart Cannaerts die over de opwarming van de aarde gaat. Hij wil met dit filmpje een duidelijk standpunt maken. Bart toont aan hoe slecht we bezig zijn in onze maatschappij. Hij vertelt duidelijk dat het de schuld is van de mensen, maar dat we geen besef hebben dat het super erg is. Er wordt namelijk al jaren gepalaverd over klimaatsverandering en opwarming van de aarde dat mensen er zich eigenlijk geen zorgen meer in maken. Dit filmpje wil expliciet weergeven dat er iets aan gedaan moet worden of de aarde zal inderdaad vergaan. Hij spreekt de politici aan om ons hierbij te helpen om de wereld terug beter te krijgen door drie regels, namelijk:
1) Rechtvaardig klimaat akkoord
2) 40% minder CO2-uitstoot tegen het jaar 2020
3) Vanaf 2013 elk jaar 1 miljard euro schadevergoeding betalen.
Bart Cannaerts wil dat wij als Belgen het klimaatakkoord tekenen en bewuster omgaan met ons leven. Hij wil dat wij denken aan onze kinderen, maar ook aan de andere mensen die samen op deze wereldbol leven. Hoe wij in het Noorden leven, kan gevolgen hebben voor het Zuiden. Ik hoop dat ik met dit blogbericht en filmpje jullie ook kan wakker schudden voor de klimaatsverandering.
Hieronder kan je het campagnefilmpje bekijken.
15. Sing for the climate
Er zijn al een heleboel campagnes, organisaties, projecten die hulp bieden aan de natuur. Ze worden opgestart om de klimaatverandering te neutraliseren en te minimaliseren. Mijn mening hierover is dat het zeker goed is dat er vele organisaties hiervoor instaan. Ook op de media moet er meer aandacht besteed worden aan de natuur. Mensen moeten er zich echt van bewust worden dat het hoogst tijd is voor verandering. 'We need to start right now'.
Dit lied werd gezongen door verschillende artiesten. Het lied gaat over de klimaatsverandering en hoe wij er mee omgaan. Dit lied werd in vele scholen gezongen, en vele mensen doen dan ook mee aan deze clip.
16. Nature in Art
Vele kunstenaars halen inspiratie uit de natuur. Ze willen hun eigen beeld over hun visie met de natuur schetsen en ons aantonen hoe mooi de natuur wel niet kan zijn. De kunstenaars werken vooral met natuurlijke materialen als hout. Ze zetten dit om in beeldende objecten en plaatsen die in het landschap. Op die manier ontstaat er interactie tussen de objecten en de natuurlijke omgeving. Benamingen voor dit soort kunst noemen ze wel vaker: nature art, ecological art of environmental art.
1. Het jodendom
Jahweh, god van de joden heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan. De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, hout,... want Jahweh heeft de wereld voor jullie gemaakt. Maar wie de natuur kapot maakt of vernietigd, maakt God kapot. Er zijn veel joodse organisaties die zich richten op de natuur, in Israël en daarbuiten. De organisaties willen de mensen dichter bij de natuur brengen, ze willen hen leren over de natuur, over het bewust opvoeden van hun kinderen met natuur.
De stichter bij de islam is de profeet Mochammed, stichter van de natuur binnenin deze godsdienst. Hun boek, de Koran getuigt verscheidene hoofdstukken over het belang van de natuur en andere levende wezens. Een goede en waardige moslim moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zich gedragen in zijn omgeving. Er bestaat ook een organisatie, Tema, die de moslims er bewust van maakt dat de natuur een belangrijk aspect is. De oprichter van deze organisatie wordt ook 'Vader Aarde' genoemd. Je moet nu eenmaal zorg dragen voor je omgeving en de natuur.
Het hindoeïsme kent niet één heilig boek, maar meerdere heilige boeken. Er zijn dan ook verschillende Hindoes op deze wereld. Ze hebben maar één iets gemeenschappelijk en dat is de manier hoe ze naar de natuur kijken ervoor zorg dragen. Ze geloven sterk in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daardoor groot respect voor de natuur. Ze geloven dat de natuur een ziel heeft. Hindoes geloven ook dat je geen andere wezens pijn mag doen, ook niet om aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees en hebben een koe gekozen als respect voor de natuur. Het zijn voor hen heilige dieren.
Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen en een plek om op te leven. Ze zien zichzelf als een deel van de natuur. Ze vergelijken het met een soort web. Het ene draadje staat voor de mens en het andere voor de planten en dieren. Ze geloven er in als ze de planten of dieren kapot maken dat ze later daar zullen onder lijden en ook kapot zullen gaan. De mensen moeten zich er vooral van bewust zijn van hun afhankelijkheid tussen mensen, dieren, planten en andere levende wezens. Ze moeten dus inzicht krijgen in de relaties tussen mensen en planten, dieren en alle andere levende wezens. Hij kan er niet mee doen wat in zich opkomt. Ze zijn hier op bezoek. Ze moeten voorzichtig en respectvol met de natuur omgaan. Milieuvervuiling of andere schade mag dus niet. De natuur is alles wat groeit e bloeit. De lotusbloem is een belangrijk natuurverschijnsel.
Hij groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht. Als ze de leer van Boeddha volgen gebeurt dit volgens de mensen.
In het christendom staat de natuur centraal, het is een heel belangrijk aspect. De natuur was een onderdeel van de schepping van God. De mens was het laatste dat God geschapen had en moet de schepping goed onderhouden. De mens moet verantwoordelijkheid opnemen over de natuur en de dieren.Volgens de Bijbel is de natuur ondergeschikt aan de mens. Dit wil niet zeggen dat de mens alles mag vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar wij als mensen moeten ervoor zorgen. We onderhouden ze om ze later door te geven aan onze nakomelingen. Zo wordt er wel gezegd dat de mens de aarde niet bezit, maar heeft geleend aan God.
Er zijn al een heleboel campagnes, organisaties, projecten die hulp bieden aan de natuur. Ze worden opgestart om de klimaatverandering te neutraliseren en te minimaliseren. Mijn mening hierover is dat het zeker goed is dat er vele organisaties hiervoor instaan. Ook op de media moet er meer aandacht besteed worden aan de natuur. Mensen moeten er zich echt van bewust worden dat het hoogst tijd is voor verandering. 'We need to start right now'.
Dit lied werd gezongen door verschillende artiesten. Het lied gaat over de klimaatsverandering en hoe wij er mee omgaan. Dit lied werd in vele scholen gezongen, en vele mensen doen dan ook mee aan deze clip.
16. Nature in Art
Vele kunstenaars halen inspiratie uit de natuur. Ze willen hun eigen beeld over hun visie met de natuur schetsen en ons aantonen hoe mooi de natuur wel niet kan zijn. De kunstenaars werken vooral met natuurlijke materialen als hout. Ze zetten dit om in beeldende objecten en plaatsen die in het landschap. Op die manier ontstaat er interactie tussen de objecten en de natuurlijke omgeving. Benamingen voor dit soort kunst noemen ze wel vaker: nature art, ecological art of environmental art.
Misschien weet je het zelf nog niet, maar in ‘het diepst van onze gedachten’ zijn we allemaal kunstenaar. We gebruiken als kunstenaar de natuurpalet om te werken.
Wat is precies de bedoeling van nature-art? Kunstenaars willen zo min mogelijk ingrijpen in natuurlijk materiaal om een zo groot mogelijk effect van verwondering te creëren en te bereiken. Ze doen dit door eenvoudige, creatieve toepassingen van natuurlijk materiaal te transformeren in echte mooie kunstobjecten.
17. Natuur in de verschillende godsdiensten
1. Het jodendom
Jahweh, god van de joden heeft de natuur aan de mens gegeven, dus moet de mens er goed mee omgaan. De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, hout,... want Jahweh heeft de wereld voor jullie gemaakt. Maar wie de natuur kapot maakt of vernietigd, maakt God kapot. Er zijn veel joodse organisaties die zich richten op de natuur, in Israël en daarbuiten. De organisaties willen de mensen dichter bij de natuur brengen, ze willen hen leren over de natuur, over het bewust opvoeden van hun kinderen met natuur.
De natuur is niet alleen iets positiefs in deze godsdienst. Jahweh kan de natuur ook gebruiken om de mensen te straffen. Toen de joden in de begintijd van het jodendom in slavernij bij de Egyptenaren waren, zond God 10 plagen op de Egyptenaren af. Hij maakte een rivier onleefbaar waardoor alle vissen stierven en het volk honger leed.
2. De islam
De stichter bij de islam is de profeet Mochammed, stichter van de natuur binnenin deze godsdienst. Hun boek, de Koran getuigt verscheidene hoofdstukken over het belang van de natuur en andere levende wezens. Een goede en waardige moslim moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zich gedragen in zijn omgeving. Er bestaat ook een organisatie, Tema, die de moslims er bewust van maakt dat de natuur een belangrijk aspect is. De oprichter van deze organisatie wordt ook 'Vader Aarde' genoemd. Je moet nu eenmaal zorg dragen voor je omgeving en de natuur.
3. Het hindoeïsme
Het hindoeïsme kent niet één heilig boek, maar meerdere heilige boeken. Er zijn dan ook verschillende Hindoes op deze wereld. Ze hebben maar één iets gemeenschappelijk en dat is de manier hoe ze naar de natuur kijken ervoor zorg dragen. Ze geloven sterk in het goddelijke in alle levende wezens en hebben daardoor groot respect voor de natuur. Ze geloven dat de natuur een ziel heeft. Hindoes geloven ook dat je geen andere wezens pijn mag doen, ook niet om aan voedsel te komen. Ze eten dus geen vlees en hebben een koe gekozen als respect voor de natuur. Het zijn voor hen heilige dieren.
Nog een belangrijk element van de hindoes is de leer van de geweldloosheid of genoemd de Ahinsaleer. Hindoes mogen geen geweld gebruiken omdat dit uitdraagt tot respect voor de dieren, planten, het milieu, enz. Het is een plicht dat iedere mens bezig is met het verrichten van goede, eerlijke, oprechte daden. Van die daden gaan mensen, dieren, planten en milieu profiteren.
Enkele regels uit de Veda's (oudste heilige boek):
- je mag geen bomen vernielen
- planten zijn moeders en godinnen
- bomen zijn ons thuis
- planten en meren zijn schatten voor latere generaties
4. Het boeddhisme
Boeddhisten zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen en een plek om op te leven. Ze zien zichzelf als een deel van de natuur. Ze vergelijken het met een soort web. Het ene draadje staat voor de mens en het andere voor de planten en dieren. Ze geloven er in als ze de planten of dieren kapot maken dat ze later daar zullen onder lijden en ook kapot zullen gaan. De mensen moeten zich er vooral van bewust zijn van hun afhankelijkheid tussen mensen, dieren, planten en andere levende wezens. Ze moeten dus inzicht krijgen in de relaties tussen mensen en planten, dieren en alle andere levende wezens. Hij kan er niet mee doen wat in zich opkomt. Ze zijn hier op bezoek. Ze moeten voorzichtig en respectvol met de natuur omgaan. Milieuvervuiling of andere schade mag dus niet. De natuur is alles wat groeit e bloeit. De lotusbloem is een belangrijk natuurverschijnsel.
Hij groeit vanuit de modder als een prachtige bloem naar het licht. Als ze de leer van Boeddha volgen gebeurt dit volgens de mensen.
5. Het christendom
In het christendom staat de natuur centraal, het is een heel belangrijk aspect. De natuur was een onderdeel van de schepping van God. De mens was het laatste dat God geschapen had en moet de schepping goed onderhouden. De mens moet verantwoordelijkheid opnemen over de natuur en de dieren.Volgens de Bijbel is de natuur ondergeschikt aan de mens. Dit wil niet zeggen dat de mens alles mag vernietigen. God is eigenaar van de natuur, maar wij als mensen moeten ervoor zorgen. We onderhouden ze om ze later door te geven aan onze nakomelingen. Zo wordt er wel gezegd dat de mens de aarde niet bezit, maar heeft geleend aan God.
18. Maatregelen voor de natuur
1) Donderdag Veggiedag: De campagne
‘Donderdag Veggiedag’ wil iedereen aanmoedigen om minstens één keer per week
lekker vegetarisch te eten. Eén dag in de week zonder vlees of vis, maar met
veel groenten en fruit. Een veggiedag op donderdag. Onder vegetarisme
verstaat EVA een voedingspatroon waarbij men de consumptie vermijdt van
producten waarvoor dieren gedood werden (dit betekent vlees, vis en dierlijke
producten als bv. Gelatine, niet-vegetarische kaas, enz.)
1) Donderdag Veggiedag: De campagne
‘Donderdag Veggiedag’ wil iedereen aanmoedigen om minstens één keer per week
lekker vegetarisch te eten. Eén dag in de week zonder vlees of vis, maar met
veel groenten en fruit. Een veggiedag op donderdag. Onder vegetarisme
verstaat EVA een voedingspatroon waarbij men de consumptie vermijdt van
producten waarvoor dieren gedood werden (dit betekent vlees, vis en dierlijke
producten als bv. Gelatine, niet-vegetarische kaas, enz.)
2) Vrijdag Visdag: Op
vrijdag, een onthoudingsdag, eten katholieken van oudsher vis, omdat het eten
van vlees op die dag niet was toegestaan. Dit zou voortgevloeid zijn uit een
traditie.
3) Autovrije
centra: Meer autovrije centra en fietspaden, meer groen en
natuur, meer lokaal geproduceerde elektriciteit en werken dichterbij huis. Dat
is wat de Vlaming wil. Een te druk verkeer is voor niet goed en brengt alleen
maar problemen mee. En de Vlaming wil ook dat er niet meer gebouwd wordt in
overstromingsgevoelige gebieden.
4) Autoloze zondag: Brussel
organiseert op zondag 22 september 2013 de jaarlijkse Autoloze zondag. Van 9u
tot 19u is het hele Brusselse Gewest gesloten voor auto's. Enkel hulpdiensten,
voertuigen van openbaar nut en personen in het bezit van een doorgangsbewijs
mogen rijden in de zones die voor het autoverkeer verboden zijn.
19. Test jezelf: Doe de weggooitest!
Om te kijken hoe ik spaarzaam om ga met voedsel en denk aan het milieu, deed ik volgende test: http://www.weggooitest.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_Voedselverspilling?init=true
20. Tips om beter om te gaan met je voedsel: voeding is je vriend.
1. Winkel bewust. Maak een lijst om de aankoop van onnoodzakelijke dingen te reduceren. Plan maaltijden en breng minder voedsel in je keuken. 25 procent van wat je koopt
wordt weggesmeten. Begin met 25 procent minder aan te kopen.
2. Eet bewuster, pas je hoeveelheid aan je behoefte aan. De hoeveelheid en grootte
van 1 maaltijd neemt alsmaar toe. Schenk aandacht aan wat je opschept.
Onthou dat de kwaliteit van je maaltijd belangrijker is dan de kwantiteit.
3. Hou geen rekening met de houdbaarheidsdatum. Anders gezegd, een
dosis scepticisme kan geen kwaad. Als iets vervallen is, speelt de datum geen rol,
maar ruik en zie je dat.
4. Gooi restjes niet weg. Wees creatief en gebruik ze in een nieuwe maaltijd.
5. Hou je diepvriezer te vriend. Hij dient als stockeerruimte, niet als vuilniscontainer.
Eet tijdig op wat er in zit.
Resultaat: Ik gooi gemiddeld 50 kilogram voedsel per jaar in de vuilnisbak. Dit cijfer is ook het gemiddelde van een mens, maar toch kost het me 150 euro. Voedselverspilling is een vorm
van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de
ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld,
vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar
product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is
zonde, want eten is om op te eten!
Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens
het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een
maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de
volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit,
raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop
houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u
uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Besluit: Het is jammer te zien dat we altijd zoveel
eten moeten weggooien. Aan deze test kan ik ook zien dat ik en mijn gezin waarschijnlijk meer weggooien dan we denken. Wanneer mijn mama gaat winkel heeft ze altijd overvolle winkelwagens mee naar huis. Ik weet zelf niet wat we allemaal in huis hebben. Dan moet ik na een tijd plots iets lekkers vinden in de kast en moet ik opmerken dat de houdbaarheidsdatum overschreden is. Ik kan het me dus best voorstellen dat dit ook in mijn gezin wel
50 kilo kan zijn, wat ik toch nog heel veel vind.
Wij koken altijd voldoende en eten bijna altijd alles op. Is dat niet het geval? Dan eten we het die avond of de volgende dag nog op. Niets blijft er over bij ons! We zullen het altijd op nog een manier kunnen verwerken. Ik ben zelf ook niet zo zindelijk over producten waarvan de vervaldatum overschreden is. Zijn dat 3 dagen? Een week? Zolang het maar geen maand is en het is ook te zien bij welk soort product.
Oud brood wordt ook altijd geroosterd, verwerkt in broodpudding en anders aan kippen van vrienden gegeven. Zomaar eten weggooien? Da gebeurt zelden. Ik vind het vreselijk om te zien in restaurants en andere horecazaken hoe met eten wordt omgegaan. Ik zag ooit eens een reportage over de supermarkten. Ik schrok me een buil bij het zien van dit. Hoeveel eten we niet weggooien in supermarkten en zelf nog niet vervallen zijn. Dit vind ik echt schandalig! Kunnen ze de producten die nog 2 tot 5 dagen goed blijven niet aan kansarmen geven?
Ben jij benieuwd wat voor iemand jij bent? Doe dan zeker de test!
1. Winkel bewust. Maak een lijst om de aankoop van onnoodzakelijke dingen te reduceren. Plan maaltijden en breng minder voedsel in je keuken. 25 procent van wat je koopt
wordt weggesmeten. Begin met 25 procent minder aan te kopen.
2. Eet bewuster, pas je hoeveelheid aan je behoefte aan. De hoeveelheid en grootte
van 1 maaltijd neemt alsmaar toe. Schenk aandacht aan wat je opschept.
Onthou dat de kwaliteit van je maaltijd belangrijker is dan de kwantiteit.
3. Hou geen rekening met de houdbaarheidsdatum. Anders gezegd, een
dosis scepticisme kan geen kwaad. Als iets vervallen is, speelt de datum geen rol,
maar ruik en zie je dat.
4. Gooi restjes niet weg. Wees creatief en gebruik ze in een nieuwe maaltijd.
5. Hou je diepvriezer te vriend. Hij dient als stockeerruimte, niet als vuilniscontainer.
Eet tijdig op wat er in zit.
21. Nature in the picture
Ik ben iemand die heel graag in de natuur leeft. Al dat schone rondom ons heen is te prachtig om er nooit eens naar te kijken of bij stil te staan. In mijn vrije tijd ben ik dol op fotograferen. Een onderwerp waar ik echt voorkeur aan geef is de natuur. De vele kleurenovergangen, licht en donker, verschillende texturen, enz. Ik kan besluiten dat mens en natuur dus heel dicht bij elkaar ontwikkelen en onafscheidelijk zijn.
Ik ben iemand die heel graag in de natuur leeft. Al dat schone rondom ons heen is te prachtig om er nooit eens naar te kijken of bij stil te staan. In mijn vrije tijd ben ik dol op fotograferen. Een onderwerp waar ik echt voorkeur aan geef is de natuur. De vele kleurenovergangen, licht en donker, verschillende texturen, enz. Ik kan besluiten dat mens en natuur dus heel dicht bij elkaar ontwikkelen en onafscheidelijk zijn.
Zeer mooie, aangrijpende foto's!!!
BeantwoordenVerwijderenJe stuk omtrent de ecologische voetafdruk heeft me toch doen nadenken...
BeantwoordenVerwijderenNooit gedacht dat alles wat we doen, eten, .. zo'n impact heeft op de natuur.
Dank u wel voor je reactie. Ik ben blij dat ik aan de hand van mijn blog aan anderen iets kan bij brengen of leren. Ik stond er ook nooit eerder bij stil, maar ben wel geschrokken na het doen van de test. Ik zal hiervoor zeker maatregelen voor moeten nemen om het te doen dalen ook al zal dat heel moeilijk worden. Als iedereen meehelpt kunnen we een betere leefomgeving creëren
VerwijderenAnn-Sophie, dit is terug een schitterende blog! Goed zo meisje! Het stuk omtrent de ecologische voetafdruk heeft mij ook tot nadenken gezet ... Zo besef je soms wat je inbreng zelf is in deze wereld en wat je eraan kan doen. Doe zo verder meid! Ik zie dat je heel veel werk hierin hebt gestopt. Ik hoop dat dit zeker goed mag worden beloond.
BeantwoordenVerwijderenMooie afbeeldingen! Ik ben er zeker van dat je het ver zal schoppen in je studies & later in je carrière. Groetjes
BeantwoordenVerwijderenDag Ann-Sophie!
BeantwoordenVerwijderenIk was er mij ook niet van bewust dat mijn ecologische voetafdruk zo groot ging zijn. De mijne is zelf 5,9 ... Het ligt zeker in de kleine details waar we niet bij stil staan hoeveel dit verbruikt.
Wat men eigenlijk maar mag verbruiken is eigenlijk wel heel weinig. Moest ik mij aan alles aanpassen dan zou ik mijzelf niet echt kunnen zijn ook al heeft dit nadelen voor de natuur. Ik neem elke dag een bad en vooral veel vlees. Ik kan een maaltijd zonder vlees niet voorstellen dus daar zou ik mij niet kunnen aan aanpassen. Wat ik niet veel eet is groenten en fruit ... maar op zo'n details komt het wel.
Mvg
Dag Sarah,
VerwijderenIk was al verwonderd over mijn te hoge ecologische voetafdruk, maar ik vind het fijn om te lezen dat ik dan toch niet de enige ben. Ik vind heel erg voor de natuur en hoe we nu leven zal er ook niet snel een vooruitgang zijn naar het goede, maar de schuld ligt ook wat aan de samenleving. Mensen zijn het gewend om luxe te hebben, waarom die dan ineens wegnemen? Ik neem ook dagelijks een bad. Dit kan ook een douche zijn, maar dat gebeurt dan ook in het bad en dan laat ik ook heel wat water lopen om alleen nog maar met mijn voeten in te staan. Ik dacht dat ik op een goede weg zat, maar mijn kleine dingen brengen mijn andere grotere zaken niet tot een evenwicht. Ik zal mij nog meer moeten inzetten om mijn ecologische voetafdruk te doen dalen. Een nieuw doel dat we misschien samen kunnen bereiken in het nieuwe jaar.
Groetjes Ann-Sophie